PERSBERICHT Château d’ Esclans gekozen als winnaar

Proevers kiezen voor elegantie
Château d’ Esclans gekozen als winnaar

Deze verkiezing werd voor de zesde keer georganiseerd door Perswijn. In een zonnig Zandvoort werden meer dan 100 rosé’s geproefd. De voorkeur ging dit jaar duidelijk uit naar de wat meer elegantere wijnen. Wijnhandel Chauxdigue had groots uitgepakt met een enthousiast promotieteam dat de wijnen presenteerde. De rosé’s werden gekeurd door liefhebbers en professionals uit het hele land. Het was opvallend druk bij de tafel van “Team Chauxdigue” en menige liefhebber kwam regelmatig terug om nog eens te proeven.
Recentelijk werden Robert Visser en Theo Kalkdijk, partners in Chauxdigue, verrast met de hoogste puntenwaardering door het gerenommeerde Wine Spectator, namelijk 91 punten, voor Les Clans. En afgelopen weekend werd Château d’Esclans uitverkoren tot beste “Rosé aan Zee” wijn van Nederland. Hoe wegen samenlopen… Kalkdijk is al van jongs af aan gecharmeerd van wijn. Goede wijn, goed eten, goed leven. De 44-jarige ondernemer houdt van “La vie en rose”. Zo gaan vakanties bij voorkeur naar mooie wijngebieden. Verleden jaar was hij samen met Visser in de Provence, proefden daar de rosé’s van Sacha Lichine en
waren diep onder de indruk. Lichine, zoon van de beroemde wijnschrijver Alexis Lichine, had zich in 2006 in een avontuur gestort en direct de ambitie uitgesproken om samen met Patrick Léon de allerbeste rosé ter wereld te willen maken. Léon was onder meer 23 jaar lang oenolisch eindverantwoordelijk bij Mouton Rothschild.

80 jaar oude Grenache…
Bij Château d’Esclans zijn de 80 jaar oude Grenache stokken in ere hersteld en mede dankzij een vol- ledige temperatuur gecontroleerde fermentatie, zelfs in de nieuwe frans eikenhouten vaten, doen deze wijnen u denken aan de allerbeste witte Bourgognes. Zijn visie werpt inmiddels letterlijk en figuurlijk vrucht af. Lichine was ingevlogen voor het evenement “Rosé aan Zee” om daar de bijzondere vinificatie van Château d’Esclans persoonlijk toe te lichten.
De rosé’s van Wijnhandel Chauxdigue zijn breed georiënteerd. De winnende rosé aan zee is verkrijg- baar bij de betere wijnhandel voor € 19,95, de Whispering Angel voor € 14,95, Les Clans voor € 47,50 en Garrus, het icoon van D’Esclans is als duurste rosé ter wereld gelimiteerd verkrijgbaar. Le Poussin, “het kuikentje” van Sacha Lichine is als instapper voor € 5,95 zeer geliefd bij de moderne wijndrinker.
Kalkdijk zelf liep na de bekendmaking van de eerste prijs even het strand op. Even deze landelijke erkenning op eigen Drentse wijze vierend, stil maar inwendig stralend. “Wijn is en blijft persoonlijk” stelt hij nuchter.