SVD MAT & VIN – Världens dyraste rosévin finns i Sverige

Snart är det dags för rosésäsongen att ta fart. Det tog något decennium för svenskarna att upptäcka rosé som en trevlig sommardryck till ett rimligt pris. Ett vin utan åthävor som passar både att smutta på separat och att kombinera till de flesta sommarrätter.
De flesta roséer ligger mellan 60 och 90 kronor. Alldeles för billigt – tänker man på vinslottet Château d’Esclans i Provence. Deras standardrosé kostar därför 256 kronor. Men det räckte inte – de ville helt enkelt vara dyrast för att locka till sig jetsetet i St-Tropez som kunder.
Ch_DEsclans
Här är de tre vinerna från Château d’Esclans. De billigaste till vänster och värstingen Garrus till höger. De har faktiskt också en budgetrosé för 199 kr – kallad Whispering Angel.

De lanserade då en ny rosé kallad Les Clans. Den kostar i Sverige exakt 500 kr. När även det priset övertrumfades var det bara att ta i ännu mer. De anlitade en vinmakare från Mouton-Rothschild som skapade världens dyraste rosévin: Garrus. Det finns på Systembolaget till det facila priset av 900 kr. Imponerande. Och vad jag har hört säljer det bra – åtminstone på Rivieran.
Här i Sverige tycker nog alla att det är oförskämt dyrt. Javisst, men om det nu finns onödigt rika människor som tycker det är kul att lägga en liten förmögenhet på en flaska vin så är det okej för mig. Bara jag slipper stå för notan.
Undrar ni hur Garrus smakar? Bra, som en rosé från Provence med ett värde av cirka 150 kr – inte mer.